El bou d’Osborne també s’enllaça pel català

Notícia del dBalears | 08/04/2012

El bou d’Osborne també s’enllaça pel català

La polèmica tanca publicitària de Son Munar apareix amb un llaç per la llengua penjat del coll. “A Mallorca en català” és un dels lemes pintats

El bou d’Osborne també s’enllaça pel català. La polèmica tanca publicitària, situada a la finca de Son Munar, aparegué divendres amb un llaç quadribarrat al coll. El bou presentava, a més, la inscripció “Madrid ens roba. A Mallorca en català”.

Tot i que no és la primera vegada que el bou algaidí apareix amb pintades reivindicatives, sí que és la primera que ho fa amb una senyera penjada. L’acció, que no ha estat reivindicada per cap en grup en concret, es vol fer ressò del malestar social per la política lingüística del Govern Bauzá i de la defensa de la llengua pròpia duita a terme per nombrosos col·lectius de la societat civil. Així, el bou també llueix ara el llaç per la llengua, com els instituts i escoles que s’han sumat a la campanya Enllaçats pel català.

De fet, el bou d’Osborne s’ha convertit en el darrer any en ‘símbol’ de diverses causes i en plataforma expressiva del poble. Des de la defensa de la llengua fins a la denúncia de la corrupció, el bou ha lluït multitud de ‘vestits’ i lemes. Fins i tot, el maig passat, va ser pintat de rosa amb flors blanques per anunciar la primavera.

Tot s’inicià el 30 d’abril de 2011, quan diverses associacions com Tertulias del Mesón, Polillas de Baleares i la Federación de Peñas Taurinas decidiren repintar el bou de negre, després que aquest fos decorat amb els colors de l’arc de Sant Martí. A l’acte, de clara “exaltació patriòtica”espanyolista, també hi participà el Círculo Balear, aleshores dirigit per Jorge Campos, actual gerent de la Fundació Balears Sostenible. Així mateix, s’hi van poder veure, escampant pintura, cares conegudes del PP balear, com l’exsenador i exbatle de Palma Joan Fageda. De llavors ençà, el bou ha estat objecte de polèmica i ha aparegut, setmana sí setmana no, pintat d’un color diferent.

En defensa de la llengua

Per altra banda, els suports dels instituts públics a la campanya “Enllaçats pel català” no s’atura. Malgrat les ordres del Govern de retirar els llaços de les façanes, els centres d’arreu de les Balears continuen les protestes. Fins i tot els alumnes de l’IES Marratxí i de l’IES Felanitx han fet sengles cançons de protesta.

En aquest sentit, l’IES Damià Huguet de Campos celebrà dimecres una diada a favor del català amb múltiples activitats i tallers dirigits als alumnes. També s’hi representà l’obra Foc a la trampa, de la companyia d’Heura Tratre.

This entry was posted in Notícies. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *