El Govern no troba res sancionable en el vídeo de l’IES Marratxí

Notícia del dBalears | 31/03/2012

El Govern no troba res sancionable en el vídeo de l’IES Marratxí

Bosch reconeix que s’enregistrà fora de les hores de classe i que els alumnes hi participaren de manera voluntària. Educació no sap què ha de fer amb els llaços pel català que ara s’han penjat a l’interior dels centres

El Govern admet que la investigació oberta a l’Institut d’Educació Secundària de Marratxí no du enlloc. I és que fins ara laConselleria no ha trobat res sancionable en el vídeo enregistrat per alumnes i professors d’aquest centre, en el qual versionaven una cançó de Tomeu Penya amb una lletra pròpia en defensa de la llengua catalana i de la campanya: Enllaçats per la llengua. Educació, a més, no sap què ha de fer ara amb els llaços que s’han retirat de les façanes dels centres educatius i que després s’han penjat a l’interior d’aquests centres.

El conseller d’Educació, Rafel Bosch, reconegué ahir que, de les primeres informacions recollides, es desprèn que el vídeo de l’IES Marratxí es gravà en període no lectiu i que els alumnes hi participaren voluntàriament. Allò que seria sancionable, advertí el responsable, és que el vídeo s’hagués gravat en hores de classe i que els alumnes hi haguessin participat obligats pels docents. Tanmateix, no en seria el cas.

“Si no és punible, no ho és”, afirmà ahir el conseller en la compareixença posterior al Consell de Govern. Abans de decidir si s’arxiva o no aquest expedient, s’està pendent d’un informe de l’inspector d’educació. La Conselleria va decidir obrir dimarts un expedient informatiu per esbrinar com s’havia gestat el vídeo de la cançó Enllaçats per la llengua, enregistrat en una aula de l’IES Marratxí.

El conseller Bosch sí que rebutjà el tipus de llenguatge emprat pels estudiants del centre en la cançó i assegurà que no comparteix el missatge. Insistí que la comunitat educativa s’hauria de dedicar a altres qüestions, com la millora dels currículums educatius, i més quan la modificació de la Llei de funció pública, que és el que provocaria les protestes en aquests centres, “no suposa cap canvi” normatiu respecte de les institucions educatives.

Per altra banda, la Conselleria no sap encara què ha de fer amb els llaços a favor del català que s’han despenjat de les façanes dels centres educatius però que s’han col·locat a l’interior. Segons reconegué Bosch, la instrucció que obligava a despenjar els llaços feia referència a les façanes i es basava a interpretar que el llaç era la senyera catalana i, per tant, s’incomplia la Llei de banderes, que fixa que les banderes que han de lluir a les façanes dels edificis públics han de ser les de Balears, Espanya i Europa. En aquest sentit, s’entén que a l’interior dels instituts ja no seria d’aplicació aquesta llei i, per tant, la Conselleria haurà de tornar a determinar què són els llaços quan són a l’interior i, en funció d’això, actuarà.

El fet que Educació no vegi res sancionable en el vídeo de l’IES Marratxí ha estat molt ben acollit pel centre. El director, Jaume March, es va mostrar content “sobretot perquè sembla que volen llevar tensió i aquest fet demostra seny”. Va afegir que “nosaltres quan vàrem fer el vídeo no preteníem tot aquest ressò mediàtic ni prop fer-hi”.

Així mateix, apuntà que s’ha registrat un augment espectacular del nombre de visites al vídeo i que ahir “els alumnes convocaren tots els estudiants que volgueren a una gravació massiva a l’amfiteatre de l’institut. Allà tornaren a cantar la cançó i l’enregistraren un altre cop. El primer vídeo que es penjà fou un assaig. Ahir se’n va fer la versió definitiva”. March assenyalà que, “mentre els alumnes cantaven, els professors es concentraren en una rampa d’accés a prop de l’amfiteatre. El pendent estava ple de docents que duien una tira o un llaç quadribarrat tapant-los la boca. Es féu per representar que no podien cantar amb els alumnes”.

El director afegí que els joves, a banda de la cançó, feren més accions per donar un avís als de l’IBISEC. “Devora cada una de les deficències del centre, com les rajoles que estan bufades o les plaques de fusta amb filtracions, posaren llaços quadribarrats per veure si així se n’adonen i ho arreglen”.

Respecte del llaç que un treballador de l’IBISEC despenjà dijous de la façana digué que “els hem denunciat per incompliment de la normativa de riscos laborals“. L’home pujà a una altura de set metres, sense casc, sense clavar l’escala i sense dur arnès amb cinturó de seguretat.

Finalment, March afegí que “hem trobat una solució màgica pel llaç i l’hem tornat a penjar. Tenim una façana que dóna a l’exterior del recinte i que, a més, és on viu el conserge. És una llar particular. Vaig estar cavil·lant i els de l’IBISEC no gosaran despenjar-lo d’allà. Per tant, el tema del crespó negre l’hem descartat”.

Altres instituts també han dit la seva pel que fa als llaços pel català. Els alumnes de l’IES de Felanitxl’han tornat a penjar a la façana després que una brigada enviada per la Conselleria el despenjàs.L’IES Pau Casesnoves d’Inca, en canvi, ha penjat a la porta d’entrada llaços solidaris de tots els colors: vermell per la lluita contra la sida, rosa contra el càncer, magenta contra la violència de gènere, groc per l’ensenyament públic, negre de dol per la repressió del català i també un de quadribarrat en defensa de la llengua, entre d’altres.•

This entry was posted in Notícies. Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *